Hegedűs Péter

0 %
Hegedűs Péter
PHP Fejlesztő
  • Ország:
    Magyarország
  • Város:
    Gyöngyös
  • Kor:
    31
PHP
html
CSS
Js
WordPress
Python
  • Composer, Doctrine
  • Less, Bootstrap
  • jQuery, Ajax
  • GIT
Magyar
Angol

TOPSHAK TS-ESD1 Akkus csavarozó teszt

2022.01.18.

(Ki)Csomagolás

A gépezetet a Bangood-tól kaptam tesztelésre, ezúton is szeretném megköszönni nekik. Ha szeretnéd megrendelni, akkor itt megteheted: https://tinyurl.com/5ct3s2e5

A csomagom a CN (kínai) raktárból érkezett 11 nap alatt. Belföldön a Packeta végezte a szállítást az egyik közeli csomagpontra. Egy könnyű kis csomagra számítottam, de átvételkor meglepően nehéznek tűnt, később az is kiderül, hogy miért.

A csomagolás komolyabban nem sérült, aminek örülök, mivel a gépnek csak egy papírdoboza van:

Egy szerszámgép azok közé a dolgok közé tartozik, aminek a tároló dobozát nem szokás kidobni, így lehetne egy műanyag kofferben, főleg, hogy egy Kínában készült gépről beszélünk, aminek a listaára a cikk írásakor 13.000 Ft körül mozog. Itthon ennyi pénzért lehet olyan kínai gépet kapni, aminek van műanyag koffere. Viszont ha tovább olvasod a cikket, akkor kiderül, hogy a gép kárpótol mindezért. De ne szaladjunk ennyire előre.

Mit is rejt a karton doboz? Az egész ~0.8kg, amiből a 33 darabos bit készlet ~0.2kg, így már érthető a csomag súlya, de maga a gép így is ~0.35kg-ot nyom, ami egy ekkora méretű gépnél arra utal, hogy nem kuka vasból van a belseje.

A bit készlet anyaga Chrome-Vanadium acél (Cr-V). A készlet tartalma:

  • 1/4″ mágneses bitbefogó (Jelzés nincs rajta és ránézésre nem Cr-V)
  • Phillips (Kereszt): PH0-PH4
  • Pozidriv (Kereszt – „csillag”): PZ0-PZ4
  • Hexa (Hatszög, imbusz): H3-H4
  • Square (Négyszög): S0-S4
  • Torx (furatos): T8, 2db T10, 2db T15, 2db T20, T25
  • Lapos: 2.5, 3, 4, 5, 6

Érdekes, hogy amit kaptam, az nem egyezik a Banggood leírásával, ami igazából egy hasznosabb összeállítás lenne, mivel Négyszögletű fejre még sosem volt szükségem, de a PH2 fej fogyóeszköz.

A készlethez kapunk egy ~80cm-es USB-Micro USB kábelt, ami bírja a 2.1A áramerősséget. A használati utasítás fel is hívja a figyelmet, hogy ezt a kábelt használjuk töltéshez. Ne lepődjünk meg, ha egy másik kábellel nem sikerül a töltés mivel a gyári kábel Micro USB csatlakozója hosszított. A csomag nem tartalmaz töltőt és az ajánlás szerint legfeljebb 2.1A áramerősségű töltőt lehet hozzá használni, de akár laptopról is tölthető (ekkor természetesen tovább tart a töltés).

Kapunk még egy ~27cm-es flexibilis toldószárat, ami igen hasznos hozzáférhetetlen helyeken való csavarozáskor.

Mit is tud a kicsike?

Nyomaték: 4 Nm
Fordulatszám (terhelés nélkül): 220 / perc
Akkumulátor: 2Ah Li-ion
Feszültség: 4 V
Tokmány: 1/4″
Súly: 350g
Garancia: Gyári 12 hónap (Banggood)

A 4 Nm nyomaték nem túl sok, de egy ekkora géptől nem várok többet, ráadásul ha összehasonlításképp megnézzük a Milwaukee M4 D csavarozóját, akkor láthatjuk, hogy az is csak 5 Nm nyomatékkal rendelkezik és az egy ipari gép. Puha fába előfúrás nélkül simán beteker több ritka menetű facsavart. Előfúrással megbirkózik a sűrű menettel és a kemény fával is.

Még nem tudtam komolyabb projektre befogni, de elég sokat használtam és még nem kellett újratöltenem, erről gondoskodik is a 2Ah-ás akkumulátor.

A gép tetején találunk három visszajelző ledet, ami a töltöttségre utal. Ezek piros, sárga és zöld ledek. Az érdekes az, hogy akkor van feltöltve ha mindhárom led világít. Úgy tudnám elképzelni, hogy vagy mindhárom led legyen zöld színű és akkor rendben van ez a működési elv, vagy csak egy (a töltöttségi szintnek megfelelő) led világítson.

Három állású az irányváltó: jobb és bal irány, üres (középső állás). Üresben reagál a ravasz benyomására, mégpedig úgy, hogy világít az orrán található két fehér fényű led. A problémám az szokott lenni ezekkel a gépekkel, hogy csak akkor világít a keresőfény, ha üzemel a készülék. Ennek nem sok értelme van, mivel a lényeg az lenne, hogy megkeressük a csavart, a bitfejet a csavar fejéhez illesszük és csak utána csavarozunk. A középső állás erre a problémára megoldást jelent, de sok csavarnál elég macera mindig az irányváltóval szórakozni. Szerintem ezt úgy lehetne megoldani, hogy a lednek a ravasz elengedése után is világítani kellene még egy darabig. Ettől is jobb megoldás lenne egy kétállású ravasz, ami az első állásban csak a fényt üzemelteti.

Bosch IXO 5. Versenytárs?

Nézzük mit tud az egyik nagy gyártó hasonló kategóriás készüléke.

Nyomaték: 4 Nm
Fordulatszám (terhelés nélkül): 180 / perc
Akkumulátor: 1.3Ah Li-ion
Feszültség: 3.6 V
Tokmány: 1/4″
Súly: 300g
Ár: 14.990 Ft-tól
Garancia: Gyári 12 hónap

(Az itt leírtakat arra alapozom, hogy a specifikációk helyesek)

A nyomaték nem tér el, de hogy lehet ez? Mivel a Bosch készüléke 180-as fordulattal rendelkezik, ezért gondolhatunk arra, hogy az áttételezés miatt erősebb, de még sem így van. Sajnos nincs módomban lemérni, hogy mekkora nyomatékkal rendelkezik a TS-ESD1, de a tesztek tekintetében teljesíti amit írnak róla. Ez azt jelenti, hogy a TOPSHAK erősebb motorral rendelkezik és a hajtómű sem elhanyagolható, ezt az 50g súlykülönbség sem hazudtolja meg. És jó az hogy gyorsabb? Igen! A 220-as fordulat ugyan úgy nem szakítja meg a csavarokat, de a csavar mégiscsak gyorsabban bekerül, köszönhetően ugyanannak az erőnek.

Az akkumulátora is nagyobb teljesítményű, mint amivel a Bosch szolgál, de az erősebb motor miatt ez kell is.

A garancia mindkét esetben 1 év, de a TOPSHAK a vásárlást a Banggood-hoz köti.

Akkor nézzük csak meg az alkatrészellátást. Hát a TOPSHAK-hoz sajnos nem találtam semmiféle felületet, ahol lehetne rendelni alkatrészt. A Bosch szerszámgépekhez van alkatrész ellátás, de az IXO-hoz mit is lehet kapni? A válasz: semmit. Legalábbis a tartozékokon kívül semmit:

Akkor mivel is tud többet a Bosch IXO 5?

  • Van olyan kiszerelés, ahol jár hozzá töltő adapter
  •  A tartozék ellátás bővebb
  • Egy ismert és megbízható márka áll mögötte (Bár erre szánhatnánk egy külön témát: a Zöld Bosch még minőség?)
  • Tovább bírja? (mivel csak pár napja van nálam a TOPSHAK ezért nem tudom, hogy meddig bírja, de minőségi darabnak tűnik és a gyártó is ezt ígéri)

Konklúzió

Mindent összevetve a TOPSHAK kicsikéje tud annyit, mint a kategóriájában kapható más készülékek, teljesítményben mindenképp. Persze attól is függ mire van szükségünk, mivel elérhető tartozékok szempontjából nem tud többet. Szóval gondoljuk át, hogy mit és hogyan szeretnénk elérni és úgy válasszuk ki a megfelelő gépet. Azt kimerem jelenteni, hogy a TS-ESD1 egy 50%-os akcióval biztosan jó választás.

Ha szeretnéd megvásárolni:

A márka további termékei:

Bejegyezve itt: Elektoromos Szerszámgépek, TesztTags:
Hozzászólás írása